Ставна гимнастика с индийски бухалки (Indian clubs)


За момента тренировките са преустановени. Следете нашия график за актуализации.

> Всяка неделя от 11:00 ч.
> Инструктор: Теодор Миладинов
> Разгледайте нашите ценови предложения
> Към графика

ставна гимнастика с индийски бухалки
 
Индийската бухалка (Indian Club) е с дълга история, чиито корени датират още от древността. Те са едни от най-базисните и древни фитнес уреди, които се използват и до днес. Плавните въртеливи движения, извършвани с тях спомагат за повишаване на подвижността в горната част на тялото и могат да се използват както за превенция, така и за рехабилитация при травми в ставите.
 
Особено са полезни за възстановяване на раменния пояс, тъй като той е най-уязвим при повечето видове тренировки. Работата за постигане на по-добра подвижност включва висок брой повторения, които стимулират циркулацията на синовиалната течност, която смазва ставите.
 
https://www.youtube.com/watch?v=4dz8ozbnNLQ

> Принцип на действие:
В основата на спецификата на натоварването чрез индийската бухалка стои изместеният център на тежестта. По този начин тренировката става предизвикателна, но щадяща ставите и сухожилията – центърът на тежестта е далеч от захвата. Самата бухалка не се повдига,  а се залюлява по определен начин.
Хармоничните и плавни движения  регулират дишането, повишават концентрацията, заздравяват ставните връзки и цялостно подобряват стойката на практикуващия.Помагат за мобилността, отпускането на мускулните сухожилия, а с продължителната практика във времето оказва положително влияние върху силата и гъвкавостта.
Изключително добре повлияват синхронизацията на ляво и дясно мозъчни полукълба, подобно на упражненията Brain Gym.  Тази координация е ключът към повишаване на интелектуалните способности.
Подробно за произхода, принципа на тренировка и ползите от практиката прочетете в статията "Индийски бухалки - що е то?" в нашия блог.