Творчески курс “Открий своя глас”


> Начало:  очаквайте през септември
> 5 занятия, от понеделник до  четвъртък, 19:00 - 21:00 ч.
> Преподавател: Константин Кучев

Заниманията в курса целят опознаване на възможностите на гласа и тялото ни. Как да се научим да пеем свободно и без напрежение, да използваме гласа си по нови и вдъхновяващи начини.
> Ще се научим как да се отпускаме , за да преодолеем блокирането в зоната на гърлото
> Ще разучаваме техники за изнасяне на гласа, за дишане и артикулация
> Ще пеем поотделно и групово, усвоявайки различни техники, за да преодолеем всяко притеснение от собствения си глас
> Ще започнем да развиваме гласа си в съответствие с нашите природни дадености
> Ще преоткрием пеенето като свободно изражение на тялото ни в пространството
> Ще разучаваме любими песни и ще се научим да ги пресъздаваме през собствените си възможности и усещания
> Ще създаваме нови приятелства в среда без конкуренция и оценяване. Ще се забавляваме!
> Разгледайте снимки от курса

> Максимален размер на групата: 8 участници.

 > Цени:
Цена120 лв
Цена (еднократно посещение -/ 2 астроном. часа/ученици) 25 лв
Цена (еднократно посещение - възрастни) 30 лв

Заплащане:
> След предварителна уговорка на място в студиото
> По банков път:
СТУДИО 84 АРТ ЕНД МОУШЪН ЕООД; Юробанк България АД; IBAN BG52BPBI79401082009901; BIC BPBIBGSF ;Основание за плащане - курс "Открий своя глас"

Константин Кучев за курса "Открий своя глас" - Bit tv:
https://www.youtube.com/watch?v=VKcEDNxko0I
Пътят на промените
(със съкращения от списание LIGHT)
"Гласът е идентичност и е създаден да бъде свободен", казва вокалният специалист Анете Гьорес
Защо е важно да познаваме способностите на собствения си глас и да ги подобряваме?
Винаги ми е било интересно защо представянето на някои хора е изключително докосващо, а на други не остава и спомен у слушателите. Продължавам да се питам кой е докосващият елемент в изпълнението, дължащ се на самия глас. С течение на времето следваме прекалено много предпазни модели на поведение, които блокират нашия глас и нашето дишане. Така например, когато не се чувстваме добре, предстоят ни важни стъпки или под външен натиск, ние си налагаме модели, чрез които се опитваме да си предпазваме чувствата, и тези модели блокират зоната на гърлото и на гласа.
Смятам, че ако се настроим в правилна посока, можем да уловим много точно чрез гласа на този, който говори или пее, неговите посоки на блокаж. Веднага можем да разпознаем кога неговия глас е отворен и свободен. С течение на времето развивам методика, която е в хармония с нашите физиологични дадености за реално освобождаване и деблокиране на гласа.
Имате богат опит в работата с човешкия глас. Какви са способностите му, за които не подозираме?
Впечатлена съм колко големи гласови възможности и изнесеност има всеки човек, когато е много малко дете. Естествено, много хора дори не могат да си го спомнят или приемат това за естествен еволюционен момент. Аз го определям по-скоро като странен цивилизационен момент. Всички притежаваме дадености за много и естествено изнесен глас, но заради постоянните предпазвания и стягания трябва да отделим много време, за да започнем да ги освобождаваме и да им върнем автентичността. Целите са да освободим гласа и после на тази база да започнем да го развиваме. Първата стъпка е да се вслушаме в този голям автентичен и изнесен глас, който всеки носи. Когато гласът се отработва и усъвършенства, това да става в хармония с даденостите по природа и никога срещу тях. Гласът е идентичност и е създаден да бъде свободен.
Работите с хора, които използват гласа си в професионалния си живот - актьори, певци, лектори. Бихте ли ни разказали за подобна еволюция в работата с гласа на другите хора?
Всеки човек е способен да си даде честна оценка. Това касае и подхода към гласа. Има много примери за хора, които на подсъзнателно ниво искат да се опознаят или самоусъвършенстват. Те започват да отварят гласа си и това им носи радост да се изразяват. Не трябва да пропускаме блокирането в зоната на дишането. Освобождаването на този най-важен елемент води до съвсем друго усещане за живот. Това може да се постигне с последователна работа на много фино и чувствително ниво с тялото ни чрез различни дихателни практики и чрез косвена и пряка работа с гласа. Стремежът ми е да търся едно усещане за свобода, което хората, с които работя, да получат и вътрешно да запомнят.
Защо гласът е толкова важен за изграждането на нашата идентичност?
С гласа имаме възможност да диференцираме чувствата, емоциите, състоянията. Палитрата и амплитудите са безгранични.  Чрез гласа имаме възможност да покажем всичко за това кои сме. Чрез думите можем да получим информация в определен контекст, чрез гласа и без думи сме способни да преведем истинското си състояние. Само чрез гласа можем да изведем целия подтекст, цялото поведение на базата на намерението и първопричините. И понякога за слушателя това впечатление е най-важното, най-чувствително и с най-висока степен на въздействие. Това може всъщност да ни изпрати веднага на съвсем друго ниво на комуникация.
Различен ли подходът ви, когато работите с актьори или певци?
Най-важното в работата ми с актьорите е първоначално да им помогна да намерят и овладеят своя елемент. Базата на тяхната автентичност и качества по отношение на гласа им. Едва тогава на базата на тази свобода започваме търсенето на различните цветове и характеристики, които са им нужни за изграждането на различни персонажи. Същото се отнася и за певците, разбира се. Намирайки своя автентичен, личен тон, те са свободни да измайсторят и много други неща. Но ако те манипулират и нагаждат ситуацията, без да познават възможностите си, липсват така важните свобода и автентичност.
Случва ли се често и вие да научавате нови неща от работата с хора?
Работя изключително индивидуално. Какво по-голямо учене от това. Ако хората срещу мен са високо кооперативни и желаят наистина да променят или отстранят нещо, това е взаимен път към усъвършенстване и промяна - тоест на учене. До голяма степен нещата се базират на интуицията и интелекта на всеки един от нас.
Ако трябва да използвате три думи, за да определите очевидно безкрайните възможности на гласа, кои ще бъдат те?
Комуникация (контакт), докосване (въздействие), радост (любов)!
Има ли граници за човешкия глас?
Нека зададем така въпроса - би ли могъл човек да определя границите на нещата по принцип... Да, не всеки има възможностите да се развие като оперен певец, но той или тя може да се усъвършенства да бъде изключителен слушател на базата на познанието за гласа. Понякога ограниченията са чисто анатомични, но има случаи, когато това се прескача. Всички ние имаме невероятни дадености. Нужно е да пробудим любопитството да опознаваме и развиваме непрекъснато своя капацитет. Дълбоко вярвам, че гласът е огромен личен ресурс като форма на комуникация, инструмент за въздействие и лична изява.